Maroucha illustreerde 'Mama is het spuugzat!', een kinderboek over de zwangerschapsaandoening Hyperemesis Gravidarum (HG). Maroucha heeft, net zoals auteur Suzan van Velthoven (Uitgeverij Bijzonder), zelf deze zwangerschapsaandoening, HG, mogen ervaren en zette haar ervaring om in sprekende illustraties.


''De mama van Max heeft een baby in haar buik. De papa van Max zegt dat mama niet ziek is door de baby in haar buik en dat de baby er niks aan kan doen. Mama heeft volgens papa een hele stomme ziekte die HG heet. Als de baby straks geboren is, dan gaat de HG weer weg, zegt papa. Maar dat duurt wel erg lang, vindt Max.


‘Mama is het spuugzat!’ geeft kinderen inzicht in wat er allemaal kan spelen bij hun moeder wanneer ze last heeft van de zwangerschapsaandoening Hyperemesis Gravidarum (HG), ofwel overmatige zwangerschapsmisselijkheid of overgeven.


Het boek kan helpen bij het voorbereiden op een nieuwe zwangerschap waarin mama mogelijk (weer) ziek zal zijn, maar natuurlijk ook wanneer mama al zwanger en ziek is. Het boek geeft kinderen met het verhaal en de bijbehorende illustraties een duidelijke maar simpele uitleg over wat HG is en over wat de gevolgen voor mama, papa en het reeds aanwezige kind zelf zijn. Daarnaast wil het boek ook voor mantelzorgers en (medische) zorgverleners een bron van informatie en inspiratie zijn.'''

'Mama is het spuugzat' werd als hardcover in augustus 2022 uitgebracht door Uitgeverij Bijzonder. Een deel van de opbrengst van dit boek wordt gedoneerd aan Stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid en HG).

TOTAALPAKKET | Naast het verzorgen van de illustraties in 'Mama is het spuugzat!', ontwierp ik bijpassende stickers en flyers voor Uitgeverij Bijzonder, afgestemd op de stijl en kleuren van het boek. Voor het bijpassende Downloadpakket creërde ik, naast de bestaande illustraties uit het bijbehorende boek, onder meer kleurplaten, zoekplaten, prachtige aftel- én feestslingers en een handige aftelkalender.